Időszaki kiállítások

kiállítások változatos témákban

65 éve történt - A szabadság napjai Szentgotthárdon

kiallitas 2A Pável Ágoston Múzeum időszaki kiállítása 2021. október 21-től látható az emeleti kiállítóterem első termében. A tárlat rendezője Horváth Zsuzsanna, aki még 2016-ban jelentetett meg egy interjúkötetet "A mi forradalmunk" címmel. A kiállítás a forradalom kitörésétől a november negyedikét követő megtorlásokig idézi fel a történteket, a szentgotthárdi eseményekre fókuszálva. A településen 1956. október 27-én zajlott le egy békés tüntetés a forradalom eszméi mellett.

Ez a nap Szentgotthárd aranybetűs napja néven íródott be városunk történelemkönyvének fényes lapjai közé. A tablók az októberi események mellett felvillantanak több arcképet is a korszakból. Külön kiemelendő közülük Zöld Ádám, az 1956-os megtorló intézkedések áldozata, a halálos ítéletet 1959-ben mondták ki rá. Azonban az ítéletet már nem tudták végrehajtani, mert a bántalmazások következtében a börtönkorházban elhunyt. Egy tabló bemutatja a Szentgotthárdi '56-os Szövetség tevékenységét.

A kiállításhoz kapcsolódóan az érdeklődők meghallgathatják Felegyi Pálnak 2016-oskiallitas 1 visszaemlékezését. Gyakorlatilag neki volt köszönhető, hogy a forradalom dicső napjaiban nem történt vérontás Szentgotthárdon. Egy videóban Ugri Mihály idézi fel 1956-os emlékeit a városi gimnázium diákjai számára, rendhagyó történelemóra keretében. A tárlat célja az események bemutatása mellett tisztelgés a forradalom és szabadságharc hősei előtt, akikben volt elég bátorság a világtörténelem egyik legkegyetlenebb eszméje és birodalma ellen szembeszállni. Példát mutattak, hogy a szabadságért kőkeményen meg kell küzdeni. "Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak." (Petőfi Sándor - Nemzeti dal)

 

A kiállítás elkészítésében közreműködött a Szentgotthárdi Honismereti Klub. Az anyaggyűjtésben a klubtagok mellett Kovács Endréné, Tarcsay Csaba, Ugri Mihály és Zöld Miklós volt a rendező segítségére. A tablók grafikai tervezését Csejtei Péter, nyomtatását a Virtuart Kft. végezte.

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető