Történetünk

a múzeum története röviden

Történetünk

A Hunyadi út 6. szám alatt található "Stájer-házat" az 1910-es években építették az egykori Szent János téren, a szomszédos Kaszagyár külföldi munkásainak elszállásolására. Az épület mögött állt Sperner Anzelm kovácsműhelye, amelyet az 1960-as években lebontottak. A Stájer-ház előtt, a Hunyadi János úton áll az utca névadójának szobra, amelyet 1956-ban, a nándorfehérvári diadal ötszázadik évfordulója alkalmából készített Mákos Ferenc. A Stájer-ház épületében 1945 után tanácsi lakások kaptak helyet, majd 1983. április 29-én itt nyílt meg a Helytörténeti és Nemzetiségi Múzeum. Létesítéséről 1982 szeptemberében született döntés. A szlovén nemzetiségű Gáspár Károly nyugalmazott általános iskolai igazgató még életében felajánlotta gyűjteményét egy, a városban létesítendő múzeum számára. Ez adja a múzeum gyűjteményének gerincét. A vidék szülötte, Pável Ágoston nevét az intézmény a tudós születésének centenáriumi évében vette fel. A névadó ünnepségre 1986. június 8-án került sor.

Stájer házA Stájer-ház az 1960-as években

Gáspár Károly 1975-1976-ban – feleségével együtt – a Szentgotthárd környéki szlovén falvakban sok tárgyat gyűjtött a népi méhészet, rigászat, konyhafelszerelés és munkaeszközök köréből. A gyűjteményt bemutatták a szlovén falvak kultúrházaiban és Szentgotthárdon is. Gáspár Károly gyűjteményéből, mely közel 600 tárgyból állt, özvegye 1982-ben 461 tárgyat ajánlott fel a leendő múzeum számára. Ezek többsége kerámia, a többi a lenfeldolgozás eszköze, illetve a konyha és a ház berendezése. Így lett a Gáspár-gyűjtemény – három kisebb szentgotthárdi és apátistvánfalvi gyűjteménnyel együtt – a Helytörténeti és Nemzetiségi Múzeum törzsgyűjteménye. A Gáspár-gyűjtemény tárgyainak többsége látható múzeumunk kiállításaiban és a látványraktárban.

IMG 5901

A Gáspár-gyűjtemény egy része "A Szentgotthárd környéki szlovének" állandó kiállításban. Fotó: Tátrai István

2009-ben komoly fejlesztések kezdődtek a múzeumban. A picehelyiségben látványraktárt alakítottak ki, 2012-ben új épületrésszel bővült a múzeum: új porta, lépcsőház, mellékhelyiségek létesültek, valamint megvalósult a múzeum akadálymentesítése. Vele egyidőben a földszinti kiállítóteremben múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki.

2016-ban történt meg az emeleti kiállítótermek korszerűsítése, ennek keretében megújult a villamos hálózat, festés, padlóburkolás történt.

IMG 6030

A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény épülete ma.

Fotó: Tátrai István

2013. január 1-je óta az intézményt Szentgotthárd Város Önkormányzata tartja fenn. A gyűjtemény szlovén bázismúzeum, három állandó kiállítása a szlovén népi élethez kötődik: A Szentgotthárd környéki szlovének életmódja, Gerencsérek, Látványraktár. Két állandó kiállítása helytörténeti jelentőségű, az intézmény a Honismereti Klubbal közösen végzett kutatómunkájának eredményeként jeleníti meg a szentgotthárdi csata eseményeit, illetve emléket állít Szentgotthárd négy egykori gyárának.

Az öt állandó kiállítás mellett a múzeumban és külső helyszíneken időszaki kiállításokat is rendeztek.

 

A múzeum állandó kiállításai:

- A Szentgotthárd környéki szlovének életmódja

- Gerencsérek

- Az 1664-es szentgotthárdi csata

- Szentgotthárd ipara a XIX-XX. század fordulóján

- Látványraktár

 IMG 5989

Az alagsori látványraktár állandó kiállítása. Fotó: Tátrai István

 

Megvalósult időszaki kiállítások a múzeumban 2013 és 2019 között, időrendi sorrendben haladva:

- Ciszterci kolostor könyvgyűjteménye

- Emlékek a Selyemgyárról

- 130 éve született Pável Ágoston

- Hatvan éve halt meg Brenner János

- 70 éve halt meg Vargha Gábor

- Díszpolgárok anno

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető