Időszaki kiállítások

kiállítások változatos témákban

Könyvbemutató a múzeumban

2024. május 28-án került sor Göncz László: A Muravidék útja a délszláv királyságba című könyvének bemutatójára a múzeumban.

A kötet szerzője, a muraszombati születésű Göncz László életpályája igen sokrétű: (szép)író, novellista, történész, művelődésszervező, kisebbségkutató. A Muravidék útja a délszláv királyságba című könyve a témában régóta folytatott kutatásainak széles körű összegzése: eredeti források segítségével ad átfogó képet az egykori Vas és Zala vármegye déli területeinek sorsáról 1918–1919. között. A könyvbemutató során a szerző azt is megosztotta a közönséggel, hogy eredetileg 1922-ig tervezték a kötet eseményeinek megírását, azonban a nagy terjedelemre való tekintettel álltak meg a jugoszláv megszállásnál, lehetőséget hagyva a kötet folytatására.

A kötetbemutató során említésre került a Muravidék mint tájegység és hovatartozásának kérdése, definiálása, a régióról való délszláv (azon belül a szlovén) gondolkodás, a muravidéki szlovének helyzetének alakulása 1918–1919. között, a papság, illetve egyházi vezetők befolyása ezen időszakban.

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető